Kirjoitus perustuu kummalliseen olettamukseen, että Facebookin mainoskoneen lukemat olisivat olleet sadoilla tuhansilla virheellisiä maaliskuussa 2018, jolloin niiden mukaan suomalaisia käyttäjiä oli 3,2 miljoonaa/kk.

Kuitenkin tällä viikolla mainoskoneella laskemani lukema 2,9 miljoonaa erosi Facebookin ilmoittamasta vain 0,1 miljoonalla eli virhemarginaalin ollessa 3-4 % voi todeta, että Facebookin mainoskoneen "arviot" ovat hämmästyttävän tarkkoja.

Facebookin mainoskone ei kuitenkaan ole ainoa lähde, jossa lukemat ovat olleet 3,2 miljoonan/kk luokkaa. Ylen Taloustutkimuksella maaliskuun lopulla teettämän kyselytutkimuksen mukaan Facebookia käytti tuolloin 69 % 15-79-vuotiaista suomalaisista, joka käyttäjämääräksi muutettuna (väestötiedot Tilastokeskukselta) tarkoitti samaten 3,2 miljoonaa suomalaista. Tuossa oli hivenen pienempi ikähaarukka tarkastelussa, mikä tarkoittaa, että käyttäjiä oli todellisuudessa vielä himpun verran enemmänkin.

Kyseinen tutkimus on luettavissa tästä: https://yle.fi/uutiset/3-10...

Saman olisi voinut todeta myös, jos olisit lukenut tarkemmin blogikirjoitukseni, jossa päädyin huhtikuussa tuohon 3,2 miljoonaan suomalaiskäyttäjään/kk. Viittaan siinä kyseiseen Ylen teettämään kyselyyn, kun arvioin Facebookin mainoskoneen lukemien paikkansapitävyyttä. Ks. https://harto.wordpress.com...

Tuotakin korkeampi käyttöaste 71 % saatiin Reuters Instituutin kyselyssä (vastaajat suom. yli 18-v.) tammi-helmikuussa 2018, ks. http://media.digitalnewsrep...

Lukemiin kannattaa todellakin suhtautua kriittisesti, minkä vuoksi vertailen useampia lähteitä toisiinsa. Tässä tapauksessa muut lähteet - mukaanlukien Facebookin viimeisin ilmoitus - tukevat blogissa esittämiäni tilastoja.

Lopputulos näyttää kiistattomalta: Facebookista todella on lähtenyt n. 300 000 suomalaista kuukausitasolla tarkasteltuna huhtikuun jälkeen. Ja jos Facebookin ilmoittama 2,8 miljoonaa käyttäjää pitää paikkansa, niin poislähtijöitä on jopa lähemmäs 400 000.

Joka tapauksessa noin 10 %:in käyttäjämäärän lasku muutamassa kuukaudessa on todella yllättävä.